Menu Sluiten

De zeilwagen van Simon Stevin

zeilwagen Maurits

Wie was Simon Stevin?

Simon Stevin was natuurkundige, wiskundige en waterbouwkundige. Hij leefde in de 16de en 17de eeuw.
Hij werd geboren in 1548 in Brugge en overleed in 1620. Hij woonde een tijdje in de Haagse Raamstraat.
In 1612 kocht Stevin voor 3800 gulden een nieuw gebouwd huis in de Raamstraat 47. Hij woonde hier tot 1620.

De zeilwagen van Maurits

Stevin bouwde rond 1602 de grote zeilwagen voor Prins Maurits, naar Chinees voorbeeld. Het was de eerste zeilwagen die in Europa werd gebouwd. Stevin had eerder een kleinere zeilwagen gebouwd als test.
Maurits gebruikte de zeilwagen om zijn bezoek te vermaken. En om, er onder veel bekijks, tochtjes mee te maken.

Bij de eerste rit in februari 1602 waren 28 genodigden, waaronder binnenlandse en buitenlandse diplomaten. Om alles vast te leggen, was er een schrijver en een tekenaar aanwezig. Die schrijver was Hugo de Groot. De zeilwagen had zo’n indruk op hem gemaakt, dat hij er later 22 gedichten over schreef. Hij vergeleek de zeilwagen met de Argo, het bekendste en heldhaftigste schip uit de oudheid.

“De wagen leek niet te rollen, maar te vliegen
Hij ontging bijna het menselijk oog”

De zeilwagen reed in twee uur over het strand van Scheveningen naar Petten, 90 kilometer verderop. En dat met een snelheid van zo’n 50 kilometer per uur. Dat had nog niemand voor elkaar gekregen tot die tijd. Volgens de overlevering was de zeilwagen niet door paarden bij te houden. En de wagen leek niet te rollen, maar te vliegen. Hij ontging bijna het menselijk oog.
De reistijd naar Petten was verkort van veertien naar twee uur! Het zal niet echt een comfortabele reis zijn geweest. Want het parcours zat vol kuilen en geulen. De vissers zullen wel raar opgekeken hebben toen de zeilwagen voorbij kwam met grote snelheid.

Prins Maurits stond aan het roer en voerde het zeil. Hij stuurde als grap de wagen richting zee, gaat het verhaal. Dit tot grote angst van een aantal van de passagiers.

Meer lezen?
Canon van Katwijk
De zeilwagen van Simon Stevin; een uitstapje met de vijand