Menu Sluiten

Geitenmie

huis geitenmie

Geitenmie: Het Zonderlinge Vrouwtje van de Zeestraat

Den Haag kent een rijke historie vol kleurrijke figuren en bijzondere verhalen. Een van de meest opmerkelijke personages uit de stadsgeschiedenis is zonder twijfel ‘Geitenmie’. Dit zonderlinge vrouwtje woonde in een vervallen bovenwoning aan de Zeestraat, op nummer 21. Ze woonde boven de antiekhandel van “Hangjas”.
Het huis stond tegenover het gebouw van het hoofdbestuur van de PTT.
Haar bijnaam Geitenmie, dankte ze aan haar buitengewone liefde voor dieren – en haar woning was daar het levende bewijs van.

Een Huis vol Beesten

Geitenmie, naar verluidt een predikantsdochter, had een hart voor dieren. Geiten, katten, honden, kippen en duiven bevolkten haar kleine woning. Zelfs een kalf zou ooit deel van haar huishouden hebben uitgemaakt.
Het verhaal gaat dat ze 12 katten had en zo’n 40 kippen.
Haar toewijding aan de dieren was groot, maar haar zorg voor hygiëne liet te wensen over. De geuren die uit haar woning opstegen, deden voorbijgangers hun neus ophalen. Het vuil stapelde zich in de loop der jaren op, tot groot ongenoegen van omwonenden.

Een loodgieter die ooit een grote spin in haar huis wilde doodmaken, werd door de dierenvriendin tegengehouden. De beesten deden hun behoeften in huis. Het huis was een stapelplaats van allerlei voederartikelen, zoals oud brood en koolstronken. Ook had Geitenmie de gewoonte om afval mee naar huis te slepen, zoals oud ijzer.

De Jaarlijkse Opruiming

De situatie liep zo uit de hand dat de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) besloot tot actie over te gaan. Hoewel Geitenmie niet uit haar huis gezet kon worden (ze had het recht, om het levenslang te blijven bewonen.), werd bepaald dat haar woning jaarlijks moest worden schoongemaakt. Dit werd een terugkerend schouwspel: de gemeentereinigingsdienst arriveerde met meerdere wagens en een stel stevige werklieden, klaar om de boel letterlijk uit te mesten.

Foto: Sumatra Post, 9 februari 1933

Uiteindelijk werd het huis in 1933 onbewoonbaar verklaard en moest Geitenmie haar geliefde woning verlaten.

Bronnen (Delpher)
Voorwaarts : sociaal-democratisch dagblad, 7 mei 1923
Haagsche courant, 14 januari 1933
De Indische courant, 18 februari 1933
De Locomotief, 27 januari 1933
De Telegraaf, 26 juli 1933


Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *